6 grunde til at mænd kan miste lysten

(ikke bedømt endnu)
Loading...
Hvorfor mænd ikke har lyst til sex

I starten var alt skønt. De var nyforelskede og kunne ikke tage fingrene fra hinanden. De landede tit i kanen – næsten for tit syntes hun. Når hun så hans stive“pik“ følte hun sig attraktiv og følte, at han havde brug for hende. Det var vidunderligt og tændte hende. Det blev dog mindre med tiden. Det er helt normalt, tænkte hun. Sådan fungerer vores lyst. Jo længere man er sammen, jo mere forvandler lysten sig til en vedvarende følelse af kærlighed. Senere fulgte den første fælles lejlighed, de føste svære nedture, et barn og hans succes på karriereområdet, imens hun blev der hjemme. Sexlivet blev lagt mere og mere på hylden. Barn nummer to kom. Han begyndte, at komme senere hjem – sådan er det jo når man er chef. Den financielle situation kunne næsten ikke være bedre. Men hun følte sig alene og efterladt. Hun begyndte at presse ham – også seksuelt. Han trak sig mere og mere tilbage indtil han slet ikke var en del af sexlivet mere.
Nu sidder hun der og spørger sig selv hvad der er sket. Synes han ikke længere at hun er attraktiv? Har han en anden? At en mand, og så lige præcis hendes mand, kunne miste lysten til sex havde hun aldrig kunne forestille sig. Hun troede, som så mange andre, at mænd altid har lyst. Og altid kan. Han spørger sig selv hvad der er galt med ham. Før i tiden ville han jo også altid.

„Fordommen“ om den mandlige konsekvente lyst

Mænd kan og vil altid. Det er en fordom om mandens lyst der ikke altid er til fordel for manden. Det er nemlig tit at dette bliver set i sammenhæng med „Mænd tænker jo kun på en ting“. Men det er altså ikke kun kvinder der tænker det her. Mænd har også et sådant billede af sig selv. Det er mandligt altid at være klar og altid at virke. Det er jo også det mænd oplever tit i puberteten. Kroppen er fyldt med hormoner og lader til at være mere på end normalt. Den mindste tanke om noget der næsten ikke har med sex at gøre, lader ophidselsen skyde gennem kroppen. Og det lige ned i kønsdelene. Dette sker også i upassende situationer. Nogle af vores læsere kan sikkert identificere sig med dette. Og lige pludselig kommer øjeblikket hvor lysten simpelthen forsvinder. En gang, to gange, tre gange. Panikken tager over. Det kan da ikke passe. Mænd kan og vil altid! „Hvad er der galt med mig?“ spørger de sig selv. „Hvad er der galt med ham?“ kommer det fra den anden side af forholdet. Det har jo virket fint indtil nu.

Presset nedsætter lysten

Denne uforståelighed fra begge parter har meget at gøre med nutidige vores syn på det man skal levere. I en verden hvor vi altid skal fungere, både privat og i job, lader det til at lysten også altid skal være tilstede. At skulle leve op til noget, er ikke lige noget der forstærker lysten. Når vi er tvunget til noget, forsvinder lysten hurtigere end den kom. Dette permente pres og de høje forventninger til os selv fører ikke kun til en formindsket lyst – kroppen står også under et permanent pres.

Stilstand i sengen

Mulige grunde til stilstand i sengen

Den mandlige lyst afhænger også af livssituationen

Man hører tit, at den kvindelige lyst minder om en rutschebane. Men den mandlige lyst er nu heller ikke det mest stabile. Den minder mere om et træ der bevæger sig i vinden – nogle gange meget, nogle gange lidt. Træet forandrer sig med årstiden. Det dør når det ikke får næring nok og nogen gange kæmper det sig en ny vej op når vi saver stammen over. Lad os se på den mandlige lyst på samme måde. Før vi går i panik bør vi kigge nærmere på sagen for at finde ud af, hvad der er roden til problemet. Der kan nemlig være mange grunde til, at mandens lyst forsvinder. Lyst er ikke noget der bare funker. Vores hverdag venter ikke på seksualiteten. Det er helt modsat.
Når vi altså har en partner, eller selv er en mand der ikke har lyst, så kig på om nogle af disse grunde passer på ham eller dig:

1. Stress og pres fører til kropslig anspændelse

Hvis din partner er stresset på jobbet eller underbelastet, i har financielle problemer eller problemer i forholdet, kan sexlysten hurtigt forsvinde. Det handler ikke kun om vores tanker, der måske koncentrerer sig på et bestemt emne over en periode og jæger den erotiske stemning væk. Kroppen spiller også en vigtig rolle. Er kroppen anspændt og næsten stiv inden i mister vi følelsen for vores krop. Jeg har en lille øvelse der kan gøre det klar for dig:

 1. Spænd alle musklerne i kroppen
 2. Træk ansigtet sammen ligesom når du smager på en sur citron
 3. Samle begge hænder i en knytnæve
 4. Tryk armene fast ind til kroppen
 5. Spænd mave- og bækkenmuskler
 6. Pres ben og fødder ned mod jorden

Hvordan føles det? Kan du få lyst til noget når du sidder sådan? Det bliver nok lidt svært. Vi har nemlig brug for smidighed for at kunne lade lysten flyde. Prøv at give jeres kæreste en massage og få ham til at slappe af. Tryk, ag og kæl med hans hud indtil han kan slappe af og føle bedre. Og til alle mænd: Tag jeres spændinger seriøst og sørg for at komme af med dem. Progressiv muskelafslapning, træning, meditation eller yoga er ikke kun for kvinder.

2. Blokering af seksuelle ønsker

Efter den hede ny forelskelse mødes mange par i midten ved den mindste fællesnævner. Man har jo fundet lidt ud af, hvad der tænder den anden, og sådan kører det så derudaf. Hvis der indtil da ikke er blevet talt om hvad han eller hun har lyst til, bliver det svært. Det er ikke let at tale om seksuelle ønsker. Man er bange for, at miste, at chokere eller at såre den anden. Og nogle ved ikke engang hvad det er de har lyst til. Hvis jeg ikke udlever det jeg VIRKELIG har lyst til, og længes efter det dag ud og dag ind, hvordan skal jeg så have lyst til sex på længere sigt? Dette gælder for både mænd og kvinder. Det er altså vigtigt at tale om tingene!

 • Spørg din partner hvad han ønsker sig
 • Vær åben. Hør på din partner og overvej hvad du kan føre ud i virkeligheden.

Eller har han måske allerede fortalt eller vist dig det og du har givet ham den kolde skulder? Hvordan ville det føles, hvis han gjorde det samme mod dig? Men også hvis i virkelig ikke kan få jer selv til at gøre det han vil – prøv at accepter ham. Elsk ham for hans mod og ærlighed overfor dig. Og til de mænd der spørger sig selv hvordan de skal lægge ud: Du behøver ikke at forlange alt for meget i starten. Overvej hvordan i når målet med små skridt. Og pak det ind så man forstår at det er noget DU ønsker: „Jeg ønsker mig, at vi ser en film der handler om whatever og at du viser dig i flot lingeri.“ Vær så konkret som mulig. Og forklar hvorfor du vil det. Vi kvinder vil jo altid gerne vide hvad i tænker og føler.

Par på seng

Er sex en byrde?

3. Depressioner og medicin har en negativ udvirkning på lysten

Hvordan har din partner det sundhedsmæssigt? Er alt ok? Eller er der et par ting gemt bag forhænget? Depression er en meget udbredt sygdom og rammer ikke kun kvinder. Mænd er dog ikke særlig gode til at indse at de har problemer. De har simpelthen ikke nogen – og slet ingen psykiske…
Depressioner fører til forskellige vegetative symptomer som mindsket appetit, træthed, søvnproblemer eller tryk på brystet. Det er jo allerede nok til, at mindske sexlysten. „Libidotab“ er et symptom for sig. Den mindskede lyst hænger sammen med en sjælesygdom og er et af mange symptomer. Derfor handler det ikke om, at genoplive lysten en efter en, men at få manden trukket op af hullet. Når livslysten kommer tilbage kan sexlysten også komme tilbage. Og hvordan kommer livslysten tilbage? Alt efter hvor svær depressionen er kan en psykolog og medicin hjælpe. Apropos medicin: Der findes dog en hel del lægemidler der kan mindske lysten – p-pillen er en af dem. Det er derfor vigtigt at din partner snakker med lægen om dette.

4. Hvordan ser testosteron niveauet ud?

Og når han alligevel sidder hos lægen kan han også lige få checket testosteronen. Niveauet kan nemlig begynde at synke når man når 35 års alderen. Nogle oplever det mere end andre, nogle oplever det slet ikke og det er alt sammen helt normalt. Dette hormon spiller dog en stor rolle, både for mænd og kvinder. Og Prof. Dr. Frank Sommer mener, at mænds testosteron niveau er en af hovedgrundende til manglende lyst. Man kan angå problemet på to måder. Enten ved at tilføre ekstra testosteron, eller som Sommer anbefaler:

 • Krafttræning
 • Sprinttræning
 • Interval løb i skoven

for at forhøje testosteron niveauet.
Sommer ved hvad han snakker om, han er nemlig ikke kun androlog og urolog men også sportmediciner.*
Når nu vi er ved emnet: manglende bevægelse kombineret med alkohol, cigaretter, stoffer eller andre usunde livs beslutninger er ikke ligefrem med til at forhøje lysten

5. Manglende lyst kan være en måde at gå uden om tingene på

Har du nogen sinde fejlet når det galt noget meget vigtigt? En vigtig eksamen for eksempel? Eller da du var igang med at fri? Har du prøvet at komme hjem fra frisøren med en hel forkert fortolkning af din ønskede frisure? Så regner jeg med, at du var mere forsigtig 2. gang. Måske aflyste du endda det hele? Og prøv at forestil dig at din kæreste havde sådan en situation da han prøvede at være erotisk. Du har virket afvisende eller at hans erektion har ikke villet som han ville. Der findes mænd, der ikke lader sig gå på af sådan noget. De tænker ikke længere over det og prøver bare igen næste gang. Men andre trækker sig tilbage, i frygt, og har ikke lyst til at gentage skandalen. Der er mange tanker der flyver rundt i hovedet:

 • Måske tror de at de skal virke mere erfarne end deres partner. Og hvis der er noget der ikke går som det skal, tror de at det bliver pinligt.
 • Måske går de så meget op i den her frygt, at de får erektionsproblemer.
 • Måske tror de, at det kun er når han er inden i hende at det tæller som ægte sex. Og hvis det ikke virker, behøver de slet ikke at gå i gang.

Vis din partner hvad sex betyder for dig. Forklar ham hvorfor i ikke ville her sidst. Var det hans skyld? Var det bare et forkert tidspunkt? Var der noget du lige havde været irriteret over? Hvis i taler om seksuelle ting kan i nå til et helt nyt level og blive mere intime.

6.De indre normer

Som aller sidste punkt vil jeg nævne vores indre normer. Det er de forestillinger som vores forældre, samfundet eller vores religion har givet os om sex og seksualitet. Det er de erfaringer vi har samlet gennem livet. Det er ikke alle der er positive. Måske er din partner opdraget meget strengt. Måske har han ikke lært, at føle sig tilpas i sin krop og slippe lysten fri. Måske har han ubevidst et negativt syn på det andet køn og føler sig hurtigt udnyttet. Måske er der sket noget slemt engang. Og så kan han måske ikke rigtig lade ting ske, selvom han måske gerne vil det. Det er ikke nemt at finde frem til disse forestillinger. Hvis du vil komme nærmere ind på sagen, er det vigtigt at kunne føle med personen. Din partner skal selvfølgelig også være klar til at åbne sig. Mænd tror jo gerne, at der aldrig er noget galt med dem. Men følelserne baner sig vejen frem. Denne form for samtale kan også bringe jer tættere sammen.

Giv lysten en chance

Tænk altid på: når din partner ikke har lyst til sex betyder det ikke altid, at han ikke længere finder dig attraktiv eller at han har en ny. Tag en snak om tingene og find ud af hvad der kan være grunden. Og hvis i ikke kan snakke med hinanden, bør i først starte med at komme tættere på hinanden igen. Uden at opbygge et pres og uden forventninger.

Billedkilde: © Hugo Félix / fotolia.com, *Focus.de


'6 grunde til at mænd kan miste lysten' has no comments

Be the first to comment this post!

Vær den første til at kommentere denne artikel.

Din e-mailadresse videregives ikke.Kontakt Salgs- og leveringsbetingelser Databeskyttelse Returret Impressum Service og vejledning Om Orion ORION engroshandel / wholesale

International: Tyskland Østrig Svejts Sverige Norge Spanien